Wat is haptonomie eigenlijk?

Wat is haptonomie eigenlijk?

Regelmatig vragen mensen mij “wat is haptonomie nou eigenlijk?”. En dan leg ik zo helder mogelijk uit waar het om draait. Ik ben al jaren met dit vak of eigenlijk deze levenswijze bezig en daarmee is het vanzelfsprekend geworden. Maar de gewoonste zaken van de wereld zijn soms niet zo eenvoudig in woorden uit te drukken. Zo is het ook bij de haptonomie, waar het juist minder gaat om de woorden, en vooral om het voelen. Natuurlijk vertel ik je graag hoe ik naar haptonomie en haptotherapie kijk en waar het vooral om draait.

Haptonomie wordt ook wel de ‘leer van het menselijk gevoel en gevoelsleven’ genoemd. Het gaat daarbij om het bestuderen van alle menselijke interacties. Denk daarbij aan het bewust of onbewust ervaren van een aanraking, voelen en het maken van contact dat écht raakt. Ook gaat het om de ontwikkeling van het menselijk gevoelsleven en de ontwikkeling van de tastzin, met houdingen, bewegingen en gebaren.

Haptotherapie is dus de therapeutische toepassing van de haptonomie. Binnen deze therapie ontdek je jouw unieke manier van in beweging zijn. Het gaat daarbij over het voelen van je verlangens of juist afkeer. En de manier waarop jij daar plaats voor maakt bij jezelf en de ander. Door heel oprecht contact te maken met jezelf – door je bewust te zijn van jouw lichamelijke spanning en ontspanning – kom je dichterbij je essentie. Ofwel de kern van wat voor jou wel of niet goed voelt. Bedenk daarbij dat je nooit alleen bent in deze wereld. De mensen in je privéleven of werkomgeving hebben ook invloed op hoe jij je voelt en gedraagt.

Veel van de processen tussen mensen maak je onbewust mee. En vaak handel je zonder erbij na te denken. Het zijn immers allemaal reacties die vanuit je gevoel opkomen. Heb je er ooit bij stilgestaan dat een groot deel van onze communicatie non-verbaal is, en dat we die ervaringen allemaal opnemen in ons lichaam? Zo zal je bij het ene contact meer naar de persoon toe getrokken worden en houd je bij de ander juist meer afstand. Ook kan je in de ene situatie beter je grens aangeven en kom je op een ander moment juist te weinig voor jezelf op. Binnen de haptotherapie word je je daar bewuster van en krijg je handvatten om ermee aan de slag te gaan.

Kortom: haptonomie gaat over al deze (inter)menselijke gevoelens. En om alle ontelbare reacties die daardoor worden opgeroepen.
Haptotherapie en hapto-coaching zijn de toepassingen van de haptonomie, en gaan over het bewuster omgaan met jezelf en het contact dat je werkelijk hebt met de mensen om je heen.

Meer weten over wat haptotherapie voor je kan betekenen?