W

Haptotherapie, wat is dat?

Vaak zit het mee, en soms loopt het minder soepel in je leven. Ups en downs, we kennen ze allemaal. Wanneer het opkrabbelen niet lukt en je het gevoel hebt lichamelijk of mentaal niet goed in je vel te zitten, dan kan haptotherapie uitkomst bieden. Samen gaan we aan de slag om jouw balans in voelen, denken en doen te versterken. Zo kan je vanuit jouw kracht weer zijn wie je werkelijk bent!

Haptotherapie is een alternatieve begeleidingsvorm op basis van de Haptonomie, waarbij de hele mens centraal staat. Je lijf, je gedachten en de manier waarop je in contact bent met jezelf én anderen zijn immers met elkaar verbonden. Tijdens de sessies word jij je (weer) bewust van je gevoelens en gedachten. Maar ook hoe jij je lijf ervaart en wat jouw reactiepatronen of ‘maniertjes’ zijn. Vanuit dit bewustzijn leer je kiezen wat werkelijk bij je past en vind je nieuwe manieren om er naar te handelen. Dus als jij meer inzicht krijgt in jezelf en reageert vanuit jouw kracht, dan gaat het vanzelf weer stromen in je leven.

Jij mag zijn zoals je bent, om te worden die je bent, maar nog niet kunt zijn.
En je mag het worden op jouw wijze en op jouw uur. ~ Anna Terruwe ~

Wat doet haptotherapie met je?

Tijdens een haptotherapie-sessie gaan we samen aan de slag met het ervaren van je gevoelens, gedachten en jouw specifieke manier van reageren. Daarbij brengen we je hoofd weer in contact met je lijf.

De eerste drie sessies zijn intake-sessies waarin we kijken hoe jij op dat moment in het leven staat en wat de vraag is waaraan je wilt werken. Dit is het vertrekpunt van waaruit een behandelplan met concrete leerdoelen wordt opgesteld. Elke sessie voeren we een belevingsgericht gesprek waarin we je vraag behandelen en je ervaringen bespreken.

Daarnaast doen we ervaringsoefeningen in de behandelruimte en word je – alleen wanneer jij er klaar voor bent – aangeraakt op de rug. De aanraking is letterlijk en figuurlijk een belangrijk onderdeel van de therapie. Zo raak ik je aan met mijn woorden én handen, met als uitgangspunt dat écht respectvol contact je even stilzet bij wat er gebeurt. Ik moedig je daarbij aan om uit de automatische piloot te stappen en te ervaren hoe het is om op een andere manier te handelen dan je van nature gewend bent.

Het stil blijven staan bij je gevoel en het ontdekken waar sommige gedachten vandaan komen geven je veel informatie over jezelf. Langzaamaan zal je, ook buiten de sessies, merken wat jouw vaste patronen zijn. En welke ruimte je daarbij inneemt. Je zal opmerken dat sommige keuzes die je maakt niet meer bij je passen, dat je beter je grenzen wilt aangeven, en je mogelijk eerder “nee” of juist “ja” wilt zeggen. Al deze waarnemingen neem je mee naar de volgende sessie, zodat we van daaruit kunnen werken aan wat je nodig hebt om jouw ware ik meer tevoorschijn te laten komen.

Is haptotherapie iets voor mij?

De manier waarop jij omgaat met je gevoel heeft invloed op je algehele conditie. Ben je happy dan ervaar je meer kracht en lichtheid in je lichaam. Maar wanneer je lichaam spanning ervaart omdat je bijvoorbeeld meer geeft dan je werkelijk aan kan, dan kunnen je schouders verstijven of krijg je last van je hoofd. Omgekeerd kan ook: werkt je lichaam niet mee, dan heeft dat weer invloed op hoe jij je voelt.

Als je de signalen van je lichaam niet herkent, niet serieus neemt, of de handvatten mist om iets aan je situatie te veranderen, dan heb je kans om (vage) lichamelijke of mentale klachten op te lopen.

Herken jij een of meer van de volgende voorbeelden, en wil je niets liever dan ermee aan de slag gaan? Dan is haptotherapie zeker iets voor jou!

– stress of burn-out klachten
– moeite met beslissingen nemen
– grenzen niet voelen of geen “nee” durven zeggen
– problemen met relaties, privé en/of zakelijk
– jezelf niet gezien of gehoord voelen
– drempelvrees of faalangst
– overmatig rationaliseren
– gevoelens moeilijk kunnen uiten
– intiem contact uit de weg gaan
– onzekerheid om je te binden
– somberheid of niet lekker in je vel zitten
– moeite met loslaten en accepteren
– vage terugkerende lichamelijke klachten
– vragen als “wat wil ik?” of “is dit het?”

Staat jouw specifieke vraag of situatie er niet tussen? Ik geef je graag vrijblijvend advies, dus neem gerust contact met mij op.