Ruimte ervaren of je beperkt voelen

Ruimte ervaren of je beperkt voelen

Vandaag ben ik sinds acht weken weer ‘alleen’ thuis. Afgezien van mijn thuiswerkende partner op zolder voelt het huis leeg en bekruipt me en vreemd gevoel. Waar ik eerst in deze corona-tijd nodig was om ons gezin draaiende te houden, is er ineens het welbekende ‘gat’. Deze plotselinge ruimte voelt dubbel en ik draai rondjes om mezelf. Het is een soort onrust in de rust zal ik maar zeggen.

Even flink opruimen zorgt dat ik wat lucht krijg in de situatie, en terwijl ik breinloos schoonmaak begin ik me af te vragen hoe ik deze afgelopen periode heb ervaren. Het ging als volgt.

Hoe gek het nu misschien klinkt, ik was me medio februari nog niet zo bewust van de gezondheidscrisis die op ons af zou komen. De situatie in Wuhan was nog wat ver van mijn bed, maar toen het virus Italië bereikte vond ik het toch griezelig dichtbij. Grappig dat ik destijds nog niet had ingezien dat Wuhan een soort mondiale handelspost is waardoor het virus zich met een rotgang over de wereld zou verspreiden. Nu weten we inmiddels beter. Helaas.

Eenmaal wakker geschud kwam de boodschap van premier Rutte als een boemerang mijn huiskamer binnen zeilen. Hoezo, ik moest mijn haptotherapie praktijk sluiten? Dachten ze nu écht dat ik mijn cliënten zo ineens in de steek zou laten? Mijn eerste emotionele reactie was een mix van verontwaardiging, boosheid, frustratie en ongerustheid. Natuurlijk was ik me wel degen bewust van de noodzaak en aanvaarde ik gelaten het weloverwogen besluit dat onze regering had genomen. Zie daar het conflict tussen mijn hart en mijn hoofd. Op slag was ik de balans in mezelf even zoek.

Binnen enkele dagen was ik getransformeerd van haptotherapeut tot home school juf. En ik zou eens even laten zien dat ik deze nieuwe rol heus wel kon invullen… nu ik in de praktijk geen cliënten meer kon zien wilde ik me zoveel mogelijk richten op mijn gezin. O ja, tussendoor kon ik natuurlijk nog wel met cliënten mailen of bellen en aan mijn bedrijf werken. Goed, na ruim een week werd ik opnieuw wakker. Maar nu moe en opnieuw gefrustreerd.

Ik was snibbig, kriegel en merkte dat ik mijn eigen ruimte teveel had opgegeven. De gezelligheid van ‘allemaal knus met elkaar in huis’ had plaatsgemaakt voor ‘HELP: waar kan ik nog even alleen zijn?’. De hoogste tijd om goed voor mezelf te gaan zorgen! Met wat time-magement en verdeling van zorg voor de kinderen ontstond er ruimte om mijn lijf te laten aarden. De tuin en mijn eigen plekje op de Stadsboerderij werden mijn rustpunten. En met deze nieuwe adem kon ik mezelf toestaan dat ik toch echt geen juf ben. Ik voelde acceptatie en het werd weer gezellig in huis.

Inderdaad, binnen de opgelegde beperking ontstond er nieuwe ruimte. Maar helaas liep mijn lichaam nog wat achter de situatie aan en werd ik ziek. Geen corona gelukkig, maar een dikke keel- en bijholteontsteking maakte dat ik opnieuw moest inleveren. Home scholing werd een uitputtingsslag en aan het eind van de dag was mijn energie ver te zoeken. Intussen begon ik ook de verbondenheid met mijn dierbare familie en vrienden te missen en dreigde ik opnieuw gefrustreerd te raken. Ik besloot om zoveel mogelijk toe te geven aan de situatie en rust te nemen. Veel slapen, boeken lezen, soms video-bellen en veel buiten leven werden onderdeel van het ‘nieuwe normaal’. Zo krabbel ik nu langzaamaan op uit een periode waarin ik meerdere keren werd stilgezet.

En ik prijs me gelukkig, want ik besef me dat er vele mensen écht lijden in deze periode. Lijden omdat er geen ruimte te vinden is en de stress van thuiswerken, home scholing en mantelzorgen teveel wordt. Waarin de zorgen om hun dierbaren hen in beslag neemt, ze mogelijk vrezen voor hun baan, of het missen van sociale contacten eenzaam en alleen voelt. Anderzijds zijn er ook mensen die happy zijn met de ontstane ruimte in hun agenda. Die juist een adempauze hebben in deze tijd van crisis.

Hoe het ook zij: of je nu ruimte ervaart of je juist beperkt voelt.
Ik wil je uitnodigen eens stil te staan bij wat de komst van het virus met jou heeft gedaan.

Wil je ontdekken hoe je ruimte kan maken voor jezelf? Klik dan hier om contact te leggen.