Werkstress is best oké…

Werkstress is best oké…

Het mag bekend zijn: een beetje stress op het werk is helemaal niet zo’n probleem. Een korte stress boost maakt je juist lekker alert en gefocust. Beslist een fijne bijkomstigheid als je nog net de deadline kan halen, of een tandje bij moet zetten voor die ene klant. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam wanneer het zich door stress in paraatheid brengt?

Ons brein kent een mechanisme dat ons in staat stelt om te vechten, vluchten of bevriezen. Dit stukje oerbrein of reptielenbrein zorgt bij acuut fysiek of emotioneel gevaar (stress) dat het sympathisch zenuwstelsel in actie komt. Allerlei hormonen, zoals adrenaline en cortisol, worden aangemaakt in je lichaam. Daardoor stijgt de hartslag, pupillen verwijden, je krijgt meer lucht en hebt klamme handen. Het hele lichaam wordt geactiveerd om te vechten of te vluchten. Wel zo handig als er groot gevaar dreigt… op de werkvloer.

Na de relatief korte energie explosie volgt normaal gesproken een moment van diepe ontspanning. Het parasympathische systeem kan zijn werk gaan doen, en het lichaam mag herstellen. Zie het als een krachtsinspanning van een topsporter die na de race in elkaar zakt om het lijf rust te gunnen. Als de stress op het werk niet van korte duur is, maar juist aanhoudt – er dus geen herstel volgt op de uitblijvende grote inspanning – dan kan de stress een chronisch karakter krijgen.

Bij chronische stress is er continu sprake van een hoog adrenaline en cortisol niveau, verhoogde bloeddruk, aanhoudende spierspanning et cetera. Daarnaast is er nauwelijks sprake van een ruststand, zelfs niet tijdens de slaap. Het gevolg is algehele uitputting met mogelijk lichamelijke of geestelijke klachten die het lichaam nog meer belasten.

Acute stress is meestal te herkennen door een heftige gebeurtenis die eraan vooraf gaat. Anders is het bij chronische stress die er met de tijd insluipt. Zonder dat we ervan bewust zijn putten we ons lichaam uit en trekken pas aan de bel als het eigenlijk te laat is. Met mogelijk overspannenheid of een burn-out tot gevolg. Kortom: om je lichaam in een gezonde stressbalans te houden is het van belang om je bewust te zijn van eventuele stress-symptomen én zorg te dragen voor voldoende herstel.

Symptomen van chronische stress zijn onder andere:
– continue vermoeidheid
– verlaagde weerstand
– slaapproblemen
– hartklopping
– verslaving (suiker/alcohol/roken)
– prikkelbaarheid
– neerslachtigheid
– concentratie problemen
– fouten maken
– piekeren

Herken je de symptomen van chronische stress en kom je er met hulp van collega’s, familie of vrienden niet uit?
Samen kunnen we kijken hoe we je lichaamsbewustzijn met behulp van haptotherapie of hapto-coaching kunnen vergroten.

Ja, ik wil advies en mijn stressbalans herstellen.